Elias hudutslag

Allt började i mars 2017 då Elias var 9 månader och vi upptäckte en liten torr fläck på hans ena axel. Vi visade upp det på rådgivningen och fick rådet att smörja med Bepanthen. Efter några dagar var fläcken större och ännu torrare, men vi fortsatte smörja med Bepanthen och bassalva från apoteket. Efter några veckor var fläckarna fler och fanns nu på flera ställen på ryggen. Vi besökte rådgivningen igen och fick då diagnosen atopisk hud, rådet var smörja mer och om det inte hjälper smörj med kortison.

Sommaren kom och fläckarna var nu ordentliga utslag. Elias fyllde 1 år i juni och då hade utslag över hela ryggen. I detta skede började vi fundera på allvar varifrån alla dessa utslag kommer. Från rådgivningen gav de rådet att följa med om utslagen förvärras när han ätit något speciellt. Men trots uppföljning så fann vi inga samband.

Vi beställde en tid till en privat läkare för att visa upp ryggen, han skrev ut Sibicort och antibiotikan Kefexin och gav oss diagnosen atopisk hud och hudinfektion. Vi ville ogärna ge antibiotika så vi beställde en ny tid till en läkare i Seinäjoki som är specialiserad inom allergi. Han gav samma diagnos, atopisk hud och infektion. Så vi gav antibiotika oralt och började smörja med kortison, antibiotikasalva och bassalva. Dessutom fick vi nu rådet att bada varje kväll och ge Aerius medicin mot kliandet. Vi gjorde allt enligt planen. Men vi fick inget svar på frågan varifrån alla utslag kommer, endast att det var atopisk hud. I detta läge led Elias väldigt mycket av sina utslag. Han kliade sig i flera timmar på nätterna och skrek samtidigt, dagtid gnällde han mycket och det enda vi kunde göra var att smörja, smörja och smörja.

Dagarna gick och utslagen blev kanske lite mindre men långt ifrån bra. Det kliade mycket ännu och det enda vi gjorde var att vakta Elias så han inte skulle klia sönder sin hud. Vi träffade andra barn och det skar i hjärtat att se hur de andra barnen lekte och utforskade som bara ettåringar gör, medan Elias lade sig ner på golvet och skrek för att det kliade så mycket. Som förälder kände man sig väldigt hjälplös i denna situation.

Till akuten

En morgon i augusti blev första resan till akuten, Elias hade kliat flera timmar under natten och på morgonen var ryggen igen helt full av utslag som vätskade. På akuten fick vi träffa barnläkaren som gav en tub med stark kortisonsalva (Apolar) som vi skulle smörja I 10 dagar. Vi försökte förklara att vi har smort kortison mer eller mindre I flera veckor, men vi fick svaret att vi nog kan smörja mera. Desperata som vi var I detta skede började vi smörja med kortisonet och nu försvann utslagen ganska snabbt. De kom dock tillbaka direkt vi slutade med kortisonsalvan. Efter några veckor blev det akuten igen och en ny antibiotikakur med Kefexin pga. infektion I huden. När denna kur var på slutrakan blev ryggen full av nässelutslag + att dom gamla utslagen fortfarande fanns kvar. I detta skede hade vi nästan tappat hoppet. Att se Elias lida och inte kunna hjälpa honom tog all kraft av oss föräldrar.

Besök till Marias Hälsonycklar

En kall morgon i oktober styrde vi kosan mot Kaitsor och Marias Hälsonycklar. Maria ställde frågor och var intresserad av att se hela bilden av Elias mående och utslag. De råd Maria gav var att vi skulle ge Elias homeopatdroppar, mjölksyrebakterier, bada i mineraler och smörja med en salva hon rekommenderade. Maria kollade också om Elias reagerade på något och där kom det fram att han reagerade på bl.a. mjölk, havre, ägg och vete.

Vi började direkt följa Marias råd och höll dessutom bort alla de livsmedel som Elias reagerat på. Redan efter några dagar såg vi en klar förbättring.

Återbesök

På vårt återbesök till Maria, fyra veckor senare var Elias rygg helt utan utslag. När jag skriver detta njuter jag av att kunna klä på honom utan att behöva hålla i hans händer så han inte ska klia. Han sover hela natterna utan att vakna en enda gång och klia, han är mycket nöjdare och gladare och utforskar nu världen på det sätt bara ettåringar kan. Vi är så tacksamma att vi hittade till Marias Hälsonycklar.

Vi var under 8 månaders tid till 7 olika läkare och alla ordinerade kortison och/eller antibiotika. Samtliga sade att Elias har atopisk hud, och det är inget man kan göra något åt för att slippa. Elias är ett levande bevis på att det visst går. Det tar ont i hjärtat att tänka på all smärta, medicin, kortison och antibiotika denna lilla kropp har utsatts för redan under sitt första levnadsår, jag hoppas att ingen annan skall behöva vara med om samma sak.

Mamma till Elias