Vår resa till ett liv utan utslag

Redan som liten bebis hade sonen utslag i stjärten. Sånt är ju inte så ovanligt så det var inget vi reflekterade över utan smorde med Bepanthen eller pudrade med potatismjöl. Sonen växte och utslagen fortsatte. I förskolan gjordes en läkarundersökning och läkaren sa att sonen har svamp och skrev ut en salva mot det. Vi kände naturligtvis en lättnad, nu slipper han äntligen sina besvärliga utslag. Men efter behandlingen kunde vi konstatera att utslagen inte ändrade alls. 

Här börjar vår långa väg för att få utrett orsaken till sonens besvärliga utslag i stjärten, som småningom också spred sig till vänster ljumske. Ibland var utslagen ljusa och fina men ibland var de eldröda med små sprickor som sved vid omvårdnad. 

Skolläkaren skrev en remiss till barnpolikliniken i Jakobstad. Där tog de hudprov och han fick även genomgå ett pricktest och blodprov för utredning av eventuell matallergi. Hudprovet visade streptokocker och blodproven visade att han hade allergi mot mjölk- och mjölkprotein. Pricktesten visade ett flertal reaktioner på olika pollen, djur och vissa livsmedel. Han fick ett intyg till skolan att han ska ha mjölkfri diet i ca 2 månader då man skulle ta ny ställning. Mot streptokockinfektionen fick han en antibiotikakur som fick utslagen att lugna sig men som sen kom tillbaka en tid efter kuren.

Månaderna gick och efter ett återbesök till läkaren kunde man konstatera att det inte var så stor skillnad på utslagen efter dieten, varpå läkaren gav direktiven att han kan börja använda mjölk igen, fastän blodprovet tydligt visade en reaktion på mjölk. 

Det blev åtskilliga läkarbesök, nya hudprov och remiss till hudpolikliniken i Vasa. Under utredningstiden kom pollensäsongen och han drabbades  av ansträngningsastma och fick både Flixotide och Ventoline samt antihistamin. Nya blodprov, nya pricktester och ny diet igen. Vi fick salvor av alla slag, en antibiotikakur till och läkarna knyckte på axlarna och sa att det kan växa bort eller så får han leva med det. Diagnosen blev antingen atopiska utslag eller psoriasis. 

Vi betraktades nog som besvärliga föräldrar som aldrig gav oss och inte var nöjda med deras utlåtanden. Jag googlade dag som natt, letade på olika forum och om olika överkänsligheter. Min tanke hade länge varit att citronsyra måste vara en bov i dramat. Vi började undvika alla livsmedel som innehöll citronsyra och kunde konstatera att utslagen faktiskt förbättrades. Jag ville ha ett intyg från hudpolikliniken i Vasa så att sonen kunde få en citronsyrafri kost i skolan men där högg jag i sten. Jag fick ett barskt svar att det kunde man inte vara allergisk mot och sådana intyg skriver de inte!

Det var DÅ som vårt tålamod tog slut och vi avslutade läkarnas utredningar som dittills, efter ca 6 års kämpande, ändå inte hade gett något resultat. Tack vare ett samtal med en privat läkare fick vi rådet att kontakta en homeopat och fick även ett tips om Marias Hälsonycklar. 

30/10 2017 skrev jag ett långt mail till Maria där jag förklarade vår sons problem. Hon förstod vårt dilemma och ville hjälpa oss. Vi fick en tid för ett första besök. 

Första besöket tog ca en och en halv timme. Maria gjorde en grundlig anamnes, och började testa sonen med sin bioresonansmaskin. Hon rabblade upp ämnen efter ämnen som han reagerade på och jag satt och nickade instämmande – citronsyra! Helt klar en stark reaktion! Mjölk, mjölkprotein, sädesslag, pollen, kyckling, gris, ris. En lång lista blev det, till och med köld reagerade han mot! Jovisst, köldurticaria hade han ju alltid haft men att hon kunde hitta det med sin maskin – helt otroligt! Jag satt med tårar i ögonen under besöket – äntligen någon som tog oss på allvar!

En ny tideräkning hade börjat för oss! Maria blandade till en flaska med droppar att ta på morgonen och en annan flaska att ta på kvällen. Ett besök hos privatläkaren igen och vi hade ett intyg till skolan för en omfattande diet. Efter tre veckor gjorde vi ett återbesök hos Maria och hon fortsatte med bioresonansbehandling och mera tester. Det blev flera besök och under ett besök konstaterades att han inte tål vitt socker. För en 12-åring kan det vara knepigt att hålla sig från godis, men efter en överenskommelse att om alla godispengar hamnar på ett sparkonto kan vi åka på en resa sen. Sagt och gjort, inget godis köptes och pengarna växte sakta men säkert på kontot. 

Behandlingen fortlöpte under hela år 2018. Under vår resa tillsammans med Marias hälsonycklar hade utslagen i stjärten helt försvunnit och de i ljumsken hade ljusnat och krympt ihop. Sonen hade även sluppit sin astma, köldurticaria och reagerade inte längre på våra katter eller vår hund. Pollensäsongen lindrades också med en daglig dos av bjöksav från mars-juni. Under hela höstterminen åt han vanlig skollunch (eftersom dietmaten var oätlig) men hemma hade vi strikt diet. Han tog sina droppar från Marias hälsonycklar och var väldigt duktig att följa hennes rekommendationer. 

På våren 2019 besökte vi Marias hälsonycklar senast. Då fanns inga utslag kvar i ljumsken! Sonen kunde försiktigt börja införa mjölk och gluten även hemma. Efter många års kamp för att få hjälp tog det ett år hos Maria! Nu är sonen 14 år och fri från utslag och astma! Han kan äta allt men vi undviker fortfarande citronsyra, socker och vitt mjöl. Och som en extra bonus fick vi åka på en resa till Grekland i höst, en resa utan utslag där han kunde njuta av all mat som han ville ha! 

Stort tack till Marias Hälsonycklar! Du är fenomenal!

Gunilla Holmberg, Kaj Näsi och Adam Näsi